TERMÉK BEMUATÓ CIKKEK, AJÁNLÓK. WEBÁRUHÁZAK KÍNÁLATA. SZOLGÁLTATÁS BUDAPEST. HONLAP OPTIMALIZÁLÁS

TERMÉK BEMUTATÓ BLOG

TERMÉK BEMUTATÓ BLOG

Dísznövények termesztése fűtött télikertben, teraszon

2024. március 18. - seoweb

Infrafűtés a beépített teraszon - télikerti növények

infrapanel-futes-beepitett-terasz.jpg

Infrapanelek melegítik a tavasszal kiültetett palántákat a beépített teraszon. Melegkedvelő haszon- és dísznövényeink, virágaink számára az elektromos infrafűtés biztosíthat kedvező életfeltételeket a hidegebb teleken is, amikor a telikert által befogott napenergia nem elegendő a szubtrópusi vagy trópusi kultúrák számára szükséges hőmérséklet fenntartásához.

Milyen növényeket és hogyan szaporítsunk szobakertünkben? 

Tovább

Mit jelent a skorbut?

mit-jelent-skorbut.jpgA skorbut egy vitaminhiány-betegség. Méghozzá a C-vitamin (aszkorbinsav) hiányos étrend tudja okozni.

Mi tartalmaz C-vitamint?

Friss gyümölcsök, főként a déli gyümölcsök, a narancs, a citrom, a grapefruit, míg a zöldségek közül a káposzta és a burgonya.

Fontos, hogyha túlfőzzük az ételeket, azok sokat veszítenek a vitamintartalmukból.

Ha szokásos, vegyes étrend szerint étkezünk, akkor nincs okunk aggodalomra. A probléma akkor van, ha olyan diétát folytatunk, ami teljesen kiiktatja a C-vitamin tartamú ételeket, italokat.

Ebben az esetben gondoskodni kell arról, hogy étrendkiegészítők formájában jusson a szervezetünk C-vitaminhoz.

Kik a leginkább veszélyeztettek?

A hajléktalanok, az egyedül élő idős emberek, az alkoholisták és a tápszerrel táplált csecsemők azok, akik a legnagyobb rizikótényezőt jelentik vitaminfogyasztás szempontjából.

Miért fontos a C-vitamin?

Alapvető szerepe van a bőr, az izmok és az érfalak kötőszövetének fenntartásában. A hiánya esetén az erek elgyengülnek, a lábak és a karok bőrfelülete alatt kiterjedt bevérzés alakulhat ki. Így gyermekek és felnőttek esetében egyaránt akár komolyabb ínyfertőzés is felléphet.

Súlyosabb esetben akár vérszegénység is kialakulhat, ami végzetes következményekkel is járhat.

Mit tegyünk, hogy minél több C-vitamin jusson a szervezetünkbe?

Tovább

Elektromos berendezések a télikertben

elektromossag-telikert.jpg

Télikertek fűtése, hűtése, megvilágítása

Építési vállalkozók a megmondhatói, hogy az elektromos felszerelések és a villanyszerelési munkák jelentős szerepet játszanak a télikertek tervezésében és kivitelezésében. A növényházak vagy üvegházak olyan építmények, amelyeket az emberek különféle növények termesztésére, kikapcsolódásra és pihenésre használnak, és az elektromos rendszerek nélkülözhetetlenek a megfelelő működésükhöz és a komfort élményhez. Nem árt tudni, milyen fontos szempontokat kell figyelembe venni az elektromos rendszerek tervezése és telepítése során.

Fűtés és hűtés beszerelése

Nyilvánvaló, hogy az egyik legfontosabb elektromos aspektus a télikertekben a fűtés és a hűtés. A télikertek környezeti hőmérsékletét optimalizálni kell a benne tartott növények és az emberek kényelme érdekében. A télikerteket télen is kellemes hőmérsékleten kell tartani, miközben nyáron meg kell védeni a túlzott felmelegedéstől. Ennek érdekében elektromos fűtőrendszereket és klímaberendezéseket kell telepíteni, amelyek segítenek a hőmérséklet szabályozásában. Ezeknek a rendszereknek energiatakarékosaknak és hatékonyaknak kell lenniük, hogy minimalizálják az üzemeltetési költségeket. Célszerű mobil fűtő- és hűtőkészülékek elhelyezése. Részletesebben:

Tovább

Virtuális jelentése - virtualitás

 Mit jelent: Virtuális valóság. Virtualizálás és virtualitás jelentése

Mit jelent az, hogy virtuális?

virtualis_jelentese.jpgA latin eredetű kifejezés magyarul eredetileg azt jelenti, hogy valami látszólagos, azaz nem valódi, kézzel nem fogható, nem tényleges, hanem csak elképzelt, lehetséges, a valódit utánzó, annak tűnő. Vagyis látszólagos dolog, amely valami valódit helyettesít, amelyet a valódi helyett elfogadunk, használunk. A materiális világban létező valaminek a nem valóságos, de arra erősen emlékeztető, annak funkcióit részben vagy teljesen ellátó dolog.

A valóságos és a virtuális közti viszony meglehetősen bonyolult, de a jobb megértés kedvéért felhozhatjuk a pénzeszköz fogalmát: egy méregdrága szervergépnek az árát pénzben fejezzük ki: a kisebb köteg papírpénz egyfajta virtuális érték, amely önmagában csak szépen nyomtatott papírlapok sorozata, és azzal realizálódik, ha ellenében átvesszük a gépünket.

Az internet technológia rohamos XX-XXI. századi fejlődésével a "virtuális" szó fogalmi jelentése meglehetősen kiszélesedett. Beszélünk például a számítógépek virtuális memóriájáról... Sőt.

Manapság szinte mindent olyasmit virtuálisnak nevezünk, ami egy webfelületen megjelenik valóságosra emlékeztető módon:

Tovább

Munkalehetőségek Pécs városában

munkalehetoseg-pecsen.jpgPécs Magyarország egyik nagyvárosa, és számos munkalehetőséget kínál különböző iparágakban. Képünk senkit ne tévesszen meg: elsősorban magasan kvalifikált szakemberek számára adódó állásokra gondoltunk.

Néhány példa Pécsen elérhető munkalehetőségekre:

Egészségügy. Pécsett több nagy kórház és egészségügyi intézmény található, így az egészségügyi területen számos munkalehetőség adódik, beleértve az orvosokat, ápolókat, egészségügyi szakembereket és adminisztratív munkatársakat is.

Oktatás. E városban található a Pécsi Tudományegyetem, amely számos oktatási és kutatási lehetőséget nyújt. Itt munkát találhatnak egyetemi oktatók, kutatók, de adminisztratív pozíciók is elérhetők az egyetem területén.

Gyártás és ipar. Pécsett található néhány nagyobb ipari vállalat, amelyek változatos elhelyezkedési lehetőségeket kínálnak a gyártás, a feldolgozás és az elektronikai ipar területén. Ilyen lehetőségeket találhatnak a gépészek, mérnökök, gyártósori munkások és más ipari területeken jártas szakemberek.

Tovább

Pergola a kertben, terasztetőn

pergola-terasz-teto.jpg

Tetőn, teraszon, télikertben is építhető pergola

Tematikus fórumokon kertépítők kérdezik: tetőteraszon pergola építése lehetséges-e? Szakember válasza: igen, de néhány tényezőt figyelembe kell venni. Éspedig:

  • A pergola mérete és formája illeszkedjen a terasz alapterületéhez és stílusához,
  • anyaga ellenálljon az időjárásnak és a kártevőknek, például alumínium, fém vagy fa,
  • alapja stabil és szilárd legyen, például beton vagy kő,
  • tetőzete megfelelő árnyékolást és védelmet biztosítson a nap, az eső vagy a hó ellen, például polikarbonát, poliészter; sűrű növényzet is nyújthat védelmet,
  • tudni kell: a pergolaépítés engedélyköteles a helyi építési szabályok szerint

pergola-teraszon.jpg

Lakóházunk mellett a beépített terasz és télikert különlegessége lehet az otthonunkban létesített pergola. Ha kertünkben árnyékos ülőhelyet szeretnénk létesíteni, vagy esztétikai szempontból egy kopott tűzfalat el akarunk tüntetni, jó szolgálatot tehet az egyéni tervezésű építmény.

Tovább

Hogyan válasszak szervizben felújított laptopot?

Minden számítógépnek vannak értékmérői. Felújított használt laptop szervizi vásárlása esetében ilyen paramétereket érdemes vizsgálni: a processzor teljesítménye, a tárhely típusa és mérete, a memória nagysága, a kijelző felbontása, az akkumulátor üzemideje... Persze sok egyéb is figyelmet érdemel.

szervizben-feluitott-hasznalt-laptop.jpg

Notebook paraméterek, felújított hardver

Bármely szervizben felújított laptop optimális választás lehet a legtöbb felhasználó számára. Home office munkára, böngészésre, filmnézésre egészen biztosan megfelelnek. Ám a legtöbb gyártó szinte valamennyi kategóriában piacra dob gépeket, így üzleti vagy prémium minőségűeket. Webgrafikusoknak, tervezőmérnököknek, gamereknek, menedzsereknek, üzletembereknek, rendszerirányítóknak. Számukra sem kényszer a legújabb csúcsmodell. Sokszor mégis presztízsvásárlóként viselkednek.

Ám a mezei felhasználók egyre gyakrabban választják a napi otthoni távmunkavégzéshez a mások által lecserélt, majd szervizekben feltuningolt 1-2 éves termékeket. Sokan kedvelik az ultravékony notebookokat és hanyagolják az asztali számítógépet, ennek természetesen megvannak az okai. Merthogy a mobil számítógép a szabadság érzését nyújtja. A legújabbak már bőven felveszik a versenyt hasonló árú asztali társaikkal teljesítmény tekintetében, miközben az akár egésznapos mobilitást alig két centiméteres vastagságuk biztosítja. Ha úgy dönt a felhasználó, hogy asztali gép helyett hordozható PC-t vásárol, többet nyer, mint veszít. Főleg, ha ezzel egyben használt-cikk fogyasztóvá is válik.

Tovább

A gyomor-bél hurut megelőzése

gyomor-bel-hurut.jpgA gyomor belső falának és a bélnek a gyulladását értjük gyomor-bél hurut betegség alatt.

Különböző tünetei lehetnek, mint:

  • akut hányás és hasmenés
  • gyomorgörcsök, hascsikarás
  • hőemelkedés, izzadás
  • véres hányadék és széklet is kísérheti

Általában 2-4 nap alatt sikerül kiheverni, de elhúzódó esetekkel is lehet találkozni.

Milyen okok állhatnak a gyomor-bél hurut kialakulása mögött?               

  • bakteriális fertőzések: újramelegített, vagy nem jól megfőzött ételek miatt; a szobahőmérsékleten hagyott ételek is okozhatják, különösen a tej, - és hústermékek esetében
  • szalmonella fertőzés
  • szennyezett hús fogyasztása miatt
  • vírusfertőzés (rotavírus)
  • mérgező növények fogyasztása miatt (pl. tiszafa, vadgesztenye, nadragulya, a burgonya föld feletti zöld része)

Milyen szövődményekkel számolhatunk?

A betegséget általában valamilyen méreganyag okozza, amivel a szervezetünk ideális esetben képes megbírkózni már 2-3 nap alatt. Ebben az esetben szövődményektől sem kell tartanunk.

Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, kerüljük a kiadós, nehéz ételek fogyasztását.

Ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel elkerüljük a betegséget, figyeljünk oda a táplálkozásunkra és étkezzünk változatosan, egészségesen.

Sokkal kisebb eséllyel kapunk el bármit, ha odafigyeléssel vagyunk az elfogyasztott ételekre, italokra:

Tovább

A zöld dió, az oliva és a bodza gyógyhatása

zold-dio-oliva-bodza.jpg

Gyógyhatású növények. A diófa és a bodzacserje elterjedt növényfajta Magyarországon, az oliva azonban nem őshonos a Kárpát-medencében, de például zárt teraszokon, télikertben, üvegházban, vagy akár lakószobánkban szépen áttelel - és terem is. Az olajbogyó ősi gyógyító szer, az olajág pedig a legszebb szimbólum.

Zöld dió - különleges, finom, egészséges

Bár a zöld diót a legmagasabb minőségű dióként tartják számon, mégis csak most indult hódító útjára. Az egyre népszerűbb ínyencség önmagában és számos étel kiegészítőjeként is fogyasztható, ráadásul még egészséges is.

Kedven árnyékadónk, a diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak. A dió hasznosítása több évezredes. Szinte minden része értékes.

Mit rejt a zöld csoda? A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.

Tovább

Vízszűrés + Komplex fertőtlenítési szolgáltatás

Kútvíz, esővíz, vezetékes ivóvíz szűrése

kutviz-esoviz-szures.jpgIvóvíz-tisztítás. Szervezetünkbe sok szennyezőanyag kerül. Megesszük, megisszuk... A kútvíz szűrése és fertőtlenítése például azért fontos, mert a kútvíz nem mindig alkalmas az ivásra vagy a háztartási felhasználásra, mivel tartalmazhat káros szennyeződéseket és baktériumokat. Az ilyen szennyeződések a vízforrás szennyeződéséből vagy a talajból, a környezetből, az állatoktól, az emberi tevékenységtől és más forrásokból származhatnak. Az ilyen szennyeződések közé tartoznak például a nitrátok, a szulfátok, a nehézfémek, a szerves vegyületek és a baktériumok, mint például a coliform baktériumok, a Salmonella és a Legionella.

A kútvíz-tisztító berendezések segítenek eltávolítani ezeket a szennyeződéseket és baktériumokat, amelyek a víz minőségét rombolják és potenciálisan egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberi szervezet számára. A kezelés eltávolítja a szennyeződéseket, biztonságossá teszi az ivásra vagy a háztartási felhasználásra szánt vizeinket.

Ugyanígy az összegyűjtött esővizet is ajánlott szűrni és tisztítani a felhasználás előtt, különösen, ha az esővizet ivóvízként vagy élelmiszer előállítására használják. Az esővíz ugyanis lehet szennyezett a levegőből és a környezetből származó anyagok bekerülésével, például a levegőből leülepedő porral, pollenekkel, mikrobákkal és más káros anyagokkal, amelyeket az esőfelhők összeszednek.

A szűrés és tisztítás során eltávolítják ezeket a szennyezőanyagokat, és biztonságossá teszik az esővizet az ivásra vagy az élelmiszer előállítására. A vízkezelési folyamatok változóak lehetnek a nyersanyag minőségétől és a felhasználás típusától függően. Számos különféle módszer áll rendelkezésre, például szűrőbetétek, homok- és szenes szűrők, UV-fény fertőtlenítő rendszerek, de lehetőség van kémiai fertőtlenítésre is. Az esővíz használatának előnyei közé tartozik az ökológiai lábnyom csökkentése és a költséghatékony vízfelhasználás elősegítése.

Tovább

PECS-ENYÉMET MEGSÜTÖM. Pecsova erről-arról. Újraközlő és archiváló blog. Sellő a pecsétgyűrűn

süti beállítások módosítása