Kreatív Ipar és ipari módszerek a Kreatív Ágazatban?

Vendégem: Rabb Szabolcs klasztermenedzser

Évek óta vitatkozunk civil és nem civil fórumokon arról, hogy a kulturális ágazatban létezik-e az üzleti élet folyamatrendszere, lehet-e a kulturából üzletet csinálni.
Mi azt gondoljuk igen. Mindenből lehet tisztességes megélhetést biztosítani és jövedelmet termelni, amire van kereslet, aminek megszerzésére vágyat érzünk.
A kérdés az, hogy a kulturális ágazat sokszínűsége és komplexitása találkozik-e a kereslettel, a fogyasztók érdeklődésével. Van-e kereslet a kultúrára? Van-e fizetőképes kultúra fogyasztó? Csak az ingyenes, bárki számára elérhető események és fesztiválok keltenek érdeklődést?
Gondoljon bele a kedves olvasó, ha van megtakarított pénze gondolt-e már arra, hogy kortárs festményt vásároljon. Pedig egy jól megválasztott festmény nemcsak a lelket, de a családi pénztárcát is gazdagíthatja (befektetés).
A Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter (33 jeles dél-dunántúli szervezettel a tagjai között) azt a célt tűzte ki maga elé, hogy nemcsak a kulturális ágazat szereplőit készíti fel a piaci versenyre, de a társadalmat is felkészíti arra, hogy a kulturális javak folyamatos jövőbeni fogyasztása ne terhelje túl szervezetünket - szellemünket. Erre is fel kell készülni. Nem lehet hetente 1 alkalommal színházba, 1 alkalommal moziba és 1 alkalommal felolvasó esre menni felkészülés nélkül. Befejezésül egy kedves ismerősöm egyik kedven középkori -perzsa meséje, némileg alakítva:
 
Álmában egy fiatalember belépett egy üzletbe. A pult mögött egy idősebb ember állt. „Mit árusít Ön, uram?” – kérdezte tőle indulatosan. A bölcs barátságosan válaszolt: „Mindent, amit Ön óhajt.” A fiatalember elkezdte sorolni: „Akkor nagyon szeretném a betegségek és a szegénység megszüntetését, az előítéletek eltörlését, nagyobb egységet és megértést szeretnék a nem­zetek között, aztán egyenlő jogokat a nőknek, a nemzeti kisebbségeknek, tisztes polgári demokráciát mindenkinek, boldogságot az embe­reknek.... stb. Ekkor a bölcs közbeszólt: „Bocsásson meg, fiatalember, Ön félreértett engem. Mi nem árusítunk gyümölcsöt. Csak a magot adjuk el.”

Üdvözlettel:
Rabb Szabolcs
klasztermenedzser
Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter
Kulturális Innovációs Kompetencia Központ