Egy kis keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás sokakat érdekel

Keresőoptimalizálás: segítséget nyújtó honlap született

A keresőoptimalizálás, az elmúlt évek alatt tapasztaltam - sokakat érdekel.
Nem csoda ez, hiszen aki a neten (is) él, blogot vezet vagy honlapot, az éppen azért teszi ezt, hogy gondolatai, áruja esetleg eszméi minél több emberhez jussanak el!

Márpedig a nem keresőoptimalizált honlap a Long Tail-be süllyed, a jól optimalizált pedig (esetleg más eszközökkel, pl. szöveges hirdetéssel - AdWords - is kiegészítve) a keresők élvonalába kerül. Márpedig ha ott van, akkor többen olvassák, többen szólnak hozzá a bloghoz, többen érdeklődnek a szolgáltatásunk iránt és több áru fogy(hat).

Varázslat-e a keresőoptimalizálás?

Sokak számára a keresőoptimalizálás valamiféle varázslat, el nem tudják képzelni, hogy az ő blogjuk vagy honlapjuk a Google élvonalába kerüljön abban a témában, amelyet annyira szeretnek vagy annyira szükséges volna valamilyen ok miatt.

Pedig a keresőoptimalizálásban nincs semmiféle hókuszpókusz!

Persze ismeretekre szükség van, érdemes tisztában lenni a marketing alapjaival is, például a marketing mix-szel, amelyet az alábbi ábrával szemléltethetünk:

4p.png

A marketing mix kép forrása: online marketing mix - alapok

Mivel szerettem volna segíteni azokat, akik a téma iránt érdeklődnek, külön honlapot szerkesztettem e célra. Igyekeztem közérthetően megírni, melyek azok a lépések, amelyeket követni érdemes, s amelyek szabályosak is egyben.
A különálló honlapot (később microsite-ot) beintegráltam a seo-keresőoptimalizálás blogunkba.
Akit a téma - a keresőoptimalizálás alapjai - érdekel, s konkrét tapasztalatokat, tippeket szeretne onnan elhozni a saját blogjába, honlapjára - azt szeretettel várom a Honlap-optimalizálás oldalamon.

A honlapon nem csupán az olvasott szakirodalmat dolgozom fel, hanem a magam több éves tapasztalatára hagyatkoztam inkább, érdekes hozzáállásokat, furcsa jelenségeket (pl. posztlopás) is beleszőve.

A keresőoptimalizálás szemlélete

Ez a speciális honlap nem technikai megközelítése a keresőoptimalizálásnak, a valamilyen blogon "lakó" humán értelmiségi is érteni fogja, hiszen inkább egy szemléleten keresztül mutatom be a keresőoptimalizálás világát, semmint a számítástechnika világa felől.
A SEO (search engine optimization, vagyis magyarul keresőoptimalizálás) nagyon összetett ismerethalmazból áll össze. Példának okáért nagyon fontos eleme a keresőtáblán történő elhelyezkedésnek a nyelvészet néhány eleme, benne például az LSI-vel (Latent semantic indexing, vagyis Látens szemantikus indexelés), amely - erősen leegyszerűsítve - a szinonímák okos használatát jelenti.

Számos, évekkel ezelőtt nyerő megoldást el kell felejteni. Ma már kevéssé fontos a domain-név azonossága a kulcsszóval, kulcskifejezéssel, fölösleges dolog a kulcsszóhalmozás.
Viszont felértékelődött a relevancia, a szakértői mivolt, a gazdag tartalom.

***

A keresőoptimalizálásról még: