TERMÉK BEMUATÓ CIKKEK, AJÁNLÓK. WEBÁRUHÁZAK KÍNÁLATA. SZOLGÁLTATÁS BUDAPEST. HONLAP OPTIMALIZÁLÁS

TERMÉK BEMUTATÓ BLOG

TERMÉK BEMUTATÓ BLOG

Moustafa Khalifa: A burok. Egy felkavaró könyv

2022. május 07. - seoweb

A burok című könyv egy szír író, Moustafa Khalifa naplója, amelyben leírja a tizenhárom éves börtönélményeit az Assad-rezsim alatt. A könyv egy igaz történet alapján készült, és bemutatja a szír börtönök kegyetlenségét, törvénytelenségét és embertelenségét. A könyv az egyik legfontosabb dokumentuma a szír nép szabadságharcának és a rezsim elleni ellenállásnak.

Főszereplőnk egy Párizsban tanult szír fiatalember, aki filmrendezőként akar dolgozni hazájában. A repülőtéren letartóztatják, és a nemzetbiztonsági szolgálat különböző börtöneiben raboskodik tizenhárom évig, bírói ítélet nélkül, ártatlanul. A könyv naturalisztikusan ír le mindent, amit a börtönben átél: a félelmet, a fájdalmat, a kínzást, a megaláztatást, a tömeges kivégzések látványát. 

Felkavaró. Megrázó. Brutális. Nehéz megfelelő jelzőket találni annak a könyvnek a jellemzésére, amelyet pedig mindenkinek ajánlok, aki szeretné megérteni, mi történik most Szíriában és főleg azt: miért. Vagy aki szeretné világosan látni, milyen veszélyeket rejt magában egy totális diktatúra kiépítése. Vigyázat, csak erős idegzetűeknek!

A könyv precíz, részletes és őszinte beszámoló arról, mi történik a Pokol legsötétebb bugyrában. Csakhogy ez nem horror és nem fantasy, nem a képzelet szülte rémálom, hanem a gyomorforgató valóság realista leírása.

Egy párizsi egyetemi tanulmányairól hazatérő keresztény szíriai fiatalember önéletrajzi írása, egy fejben készített és hosszú évekig az emlékezetben tárolt börtönnapló. Moustafa Khalifát azonnal letartóztatják, amint Damaszkuszban kilép a repülőből  és válogatott kínzásokkal próbálják vallomásra bírni. Miközben fogalma sincs, mit is kellene bevallania. Csak szabadulása után derül ki, hogy még Párizsban, egy házibulin elsütött egy viccet a szíriai diktátorról, ezért jelentette fel egy diáktársa.

A szíriai elnyomó gépezet ezért a viccért kínozza meg és szállítja a sivatagi börtöntáborba. Összesen 15 évet tölt börtönökben, ahol a szadista börtönőrök és vallatótisztek változatos módon kínozzák és megalázzák a foglyokat. Sokan nem élik túl a megpróbáltatásokat.

A hatóságok iszlamista lázadóként kezelik az egyébként keresztény foglyot, akinek fundamentalista rabtársaival is meggyűlik a baja, hisz azok meg hitetlen besúgót látják benne.

Ő bezárkózik egy burokba és csak figyel, innen a könyv címe. Olvashatunk a bebörtönzött orvosokról, akiknek azért kell meghalniuk, mert az egyetemen szemtanúi voltak annak, hogy egy gazdag család lánya kikosarazta egykori évfolyamtársukat, aki azóta börtönorvos lett. Az apáról, akit azért börtönöznek be, hogy elárulja három fiát. Hiába hallgat, a fiait elfogják. A saját életét adná, hogy legalább az egyikük életben maradhasson, mégis végig kell néznie kínzásukat és kivégzésüket.

Moustafa Khalifa 12 évet tölt a sivatagi börtönben, mire egy befolyásos nagybácsinak sikerül kijárnia, hogy elszállítsák onnan. Először még nem a szabadságba, csak egy jobb börtönbe, majd három különböző titkosszolgálat is jól megkínozza. Azt akarják elérni, legyen a besúgójuk, vagy legalább írjon alá egy köszönő, dicsőítő levelet az elnöknek.

Mire végre  kiszabadul, képtelen normális emberi életet élni, pedig sorstársai nagy részéhez képest még szerencsésnek mondhatja magát: életben maradt és nem háborodott meg.

A könyv fordítója egy Bicskén élő szíriai körzeti orvos, Dr. Bourgla Ossamah, aki Budapesten végezte el az egyetemet és itt alapított családot. Ő aktív tagja a szíriai ellenzéknek, a Magyar-Szír Baráti és Kapcsolatfejlesztési Egyesület által kiadott könyv vásárlói a vételár kifizetésével az Aszad rezsim ellen harcoló felkelőket támogatják. 

____________

más könyv: Az összeesküvés-elméletek története

A bejegyzés trackback címe:

https://blogpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr5618118626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

PECS-ENYÉMET MEGSÜTÖM. Pecsova erről-arról. Újraközlő és archiváló blog. Sellő a pecsétgyűrűn

süti beállítások módosítása