TERMÉK BEMUATÓ CIKKEK, AJÁNLÓK. WEBÁRUHÁZAK KÍNÁLATA. SZOLGÁLTATÁS BUDAPEST. HONLAP OPTIMALIZÁLÁS

TERMÉK BEMUTATÓ BLOG

TERMÉK BEMUTATÓ BLOG

Dísznövények termesztése fűtött télikertben, teraszon

2024. március 18. - seoweb

Infrafűtés a beépített teraszon - télikerti növények

infrapanel-futes-beepitett-terasz.jpg

Infrapanelek melegítik a tavasszal kiültetett palántákat a beépített teraszon. Melegkedvelő haszon- és dísznövényeink, virágaink számára az elektromos infrafűtés biztosíthat kedvező életfeltételeket a hidegebb teleken is, amikor a telikert által befogott napenergia nem elegendő a szubtrópusi vagy trópusi kultúrák számára szükséges hőmérséklet fenntartásához.

Milyen növényeket és hogyan szaporítsunk szobakertünkben? 

Növény a télikert teraszbeépítésVegetatív növényszaporítás

A vegetatív növényszaporítás olyan módszer, amely során egy növényből kivágott részből vagy annak valamely részéből (például a szárról, levélről, gyökérről vagy hajtásról) új növényeket hozunk létre. Az alábbiakban felsorolok néhány példát a vegetatív növényszaporítás módszereire:

Tőosztás: A tőosztás során az anyanövényt szétszedjük, és az egyes tőrészeket külön-külön növényként ültetjük el. Ez a módszer például a liliomok, cserszömörcék és sok egyéb növény szaporítására alkalmas.

Rétegeltetés: A rétegeltetés során az anyanövény egy hajtását úgy hajlítjuk le a földre, hogy egy része a földbe kerüljön, majd azt rögzítjük. A rész a talajjal érintkezve gyökerezni kezd, majd amikor megfelelő mennyiségű gyökérrendszer kialakul, levágjuk az anyanövénytől, és önálló növényként kezeljük. Ez a módszer például a szeder, az eper és a rózsa szaporítására használatos.

Hasonló módon, a dugványozás során az anyanövény szárából, levéléből vagy gyökereiből kivágunk egy részt, amelyet egy másik helyre ültetünk el, hogy új növényt hozzunk létre. Ez a módszer például a fák, bokrok és sok évelő növény szaporítására használatos.

Oltás: Az oltás során az egyik növény részét (a "csemetét") az anyanövény másik részére (az "alanyra") ültetjük, hogy az két növény összenövekedjen. Ez a módszer például a gyümölcsfák, rózsák és sok szobanövény télikerti szaporítására használatos.

Sok növényből hajtásaik, rügyeik, leveleik és rizómáik felhasználásával mesterséges eljárás segítségével új növényt nyerhetünk. Így kapunk például a dugványozással fajtiszta és egységes növényállományt. A télikert és üvegház, esetleg a fűtött beépített terasz remek hely a növényszaporításhoz.

A dugványok hátránya, hogy a magoncokhoz képest csekély a növekedési erejük, előnyük viszont az, hogy korábban virágoztathatók. E tulajdonságuk figyelembevételével sikerült korán virágzó, mini dísznövényeket előállítani.

Ennél a szaporításmódnál sportok (rügymutációk) keletkezhetnek és növényújdonságokat nyerhetünk.
Számos növényen növekedése során ún. szaporítószervek fejlődnek, amelyeket jól felhasználhatunk új egyed nyerésére.

Gumók (Begóniák, Gloxiniák). A gumóosztódás egyik módját, a sarjgumóképzést a Begonia socotrana-nál találhatjuk meg. A rizómák vagy gyöktörzsek (Zantaedeschia) sok elágazása arra utal, hogy később azokból önálló növények lesznek.

Megfelelő hőmérsékletet déli növényeink számára infrapanelek felszerelésével biztosíthatunk

infrafutes-beepitett-terasz.jpgGondos teraszbeépítés után, ha infrafűtés gondoskodik a télikertben a mediterrán klímáról, természetes módon is képezhetünk délszaki növényeken is sarjakat. Természetes sarjképzés: hajtások képződnek, amelyek meggyökeresednek (Chrysanthemum). Nephrolepis félig föld feletti indákat hoz, ezek végein fiatal növények fejlődnek. Föld feletti indákat nevel a Chlorophyphytum.

Sarjképzés: a száron fejlődnek a fiatal növénykék, gyökereik erősödnek és a lassan elsorvadó anyanövényre tapadnak (Bromeliaceae, Pandanaceae).

E felsorolt szaporítószervek képződése a kertésznek is érdekében áll. Kialakulásuknak a virágképződés visszaszorítása kedvez. Ezért az anyanövényeken képződő virágszárakat ki kell metszeni. A télikertben nevelt dísznövények és virágok egész évben gyönyörködtethetik gazdáikat.

Dísznövények termesztése a télikertben és infrasugárzókkal fűtött üvegházban valóban pihentető kikapcsolódás. Hogyan szaporíthatunk dísznövényeket a télikertünkben vagy a beépített teraszon, ez mindenki számára érdekes információ? A legfontosabb kifejezések: Gumók, rügyek, hajtások. télikert, üvegház, teraszfűtés, teraszbeépítés, dísznövény, virág, virágtermesztés, kertészkedés.

A bejegyzés trackback címe:

https://blogpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr8718094680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

PECS-ENYÉMET MEGSÜTÖM. Pecsova erről-arról. Újraközlő és archiváló blog. Sellő a pecsétgyűrűn

süti beállítások módosítása