TERMÉK BEMUATÓ CIKKEK, AJÁNLÓK. WEBÁRUHÁZAK KÍNÁLATA. SZOLGÁLTATÁS BUDAPEST. HONLAP OPTIMALIZÁLÁS

TERMÉK BEMUTATÓ BLOG

TERMÉK BEMUTATÓ BLOG

Donnie Darko. Richard Kelly filmje. Pszichothriller

2023. január 07. - seoweb

Álom, hallucináció, alternatív valóság, időutazás vagy pszichózis?

A Donnie Darko c. Richard Kelly-film dilemmái

donnie-darko-film_1.jpgLátomásos-világvégés moziélményünk több dilemmát is felvet. Ezek a filmbéli valóság természetével, a szereplők sorsával és a morális választásokkal kapcsolatosak. A fő kérdés az, hogy Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) álmodik-e, hallucinál-e, avagy egyfajta alternatív valóságban él, amelyet egy nyúlmaszkos alak, Frank irányít. A film különböző olvasatokat tesz lehetővé, amelyek a néző műfaj-felfogásától és értelmezésétől függnek.

Egy lehetséges olvasat szerint a film egy tudományos-fantasztikus történet, amelyben Donnie egy időutazó hős, aki megpróbálja megváltoztatni a múltat és megmenteni a világot egy apokaliptikus katasztrófától. Ebben az olvasatban Frank egy manipulált halott, aki Donnie-t segíti abban, hogy felismerje a világban lévő anomáliákat és megértse az időutazás filozófiáját. Donnie dilemmája ebben az esetben az, hogy vállalja-e az áldozatot és feláldozza-e magát és szerelmét Gretchen-t (Jena Malone) azért, hogy visszaállítsa az eredeti valóságot.

Egy másik lehetséges olvasat szerint a film egy pszichológiai dráma, amelyben Donnie egy paranoid skizofrén tinédzser, aki képtelen beilleszkedni a társadalomba és szembesülni a felnőtté válás nehézségeivel. Ebben az olvasatban Frank egy hallucináció, aki Donnie agresszív és destruktív viselkedését irányítja. Donnie dilemmája ebben az esetben az, hogy el tudja-e fogadni saját betegségét és kezelni tudja-e saját bűntudatát és félelmeit.

Egy harmadik lehetséges olvasat szerint a film egy coming-of-age álom, amelyben Donnie egy zavart és magányos fiú, aki fantáziavilágba menekül a valóság elől. Ebben az olvasatban Frank egy szimbolikus alak, aki Donnie belső konfliktusait és vágyait testesíti meg. Donnie dilemmája ebben az esetben az, hogy képes-e felnőni és szembenézni saját identitásával és felelősségével.

A film tehát nem ad egyértelmű választ arra, hogy melyek alapvető dilemmái, hanem inkább arra ösztönzi a nézőt, hogy maga gondolkodjon el ezeken és alkosson saját véleményt.

Előfordulhat, hogy Donnie Darko a filmben összeesküvés áldozata,

de ez nem a leggyakoribb vagy legelfogadottabb magyarázat a film rejtélyeire. A film többféleképpen értelmezhető, és sok rajongó különböző elméleteket alkotott arról, hogy mi történik Donnie-val és a világgal.

Egy lehetséges összeesküvés elmélet szerint Donnie egy titkos kísérlet része, amelyben az időutazás és a párhuzamos univerzumok lehetőségét vizsgálják. Ebben az elméletben Frank egy időügynök, aki Donnie-t manipulálja és teszteli, hogy mennyire képes befolyásolni az eseményeket. A repülőgép motorja pedig egy időgép része, amelyet Frank használ az időben való utazáshoz.

Egy másik lehetséges összeesküvés elmélet szerint Donnie egy Isten által kiválasztott próféta, aki meg kell mentse a világot az apokalipszistől. Ebben az elméletben Frank egy angyal, aki Donnie-t Isten akaratára vezeti. A repülőgép motorja pedig egy isteni jel, amely megmutatja Donnie-nak, hogy mi lesz a sorsa.

Egy harmadik lehetséges összeesküvés elmélet szerint Donnie egy szabadkőműves titkos társaság tagja, aki egy ősi titkot őriz, amely kapcsolódik az időutazáshoz és a világ végezéséhez. Ebben az elméletben Frank egy szabadkőműves mester, aki Donnie-t beavatja a titkos tudásba. A repülőgép motorja pedig egy szabadkőműves szimbólum, amely jelzi Donnie-nak, hogy eljött az idő a nagy mű végrehajtására.

Ez csak néhány példa arra, hogy miért lehet okkal összeesküvés elméleteket alkotni a film alapján, de természetesen nem bizonyítottak vagy hivatalosak. A film sokkal többet hagy a néző fantáziájára és értelmezésére, mint hogy egyetlen magyarázattal le lehessen zárni.

Nyúl a jövőből? Vitatott pszicho-thriller 2001-ből

donnie-darko.jpgIjesztő látomások, világvége, időutazás, egy lezuhanó hajtómű és egy nyúl, szavakban ez a film története. Ám korántsem ilyen egyszerű.

Richard Kelly alapos munkára ítéli a filmet nézők agysejtjeit. Az pszicho-thriller nem mai darab, ugyanis 2001-ben debütált a vásznon, akkortájt viszont nem aratott különösebb kasszasikert. A filmiparban mindig is fontos szerepet kaptak a pszichológiai esetek, így nem meglepő a műfaj sem. A főszerepben az ekkor még fiatal Jake Gyillenhaal játszik, mellette testvére Maggie Gyllenhaal is szerepet kapott, méghozzá a valósághoz hűen Jake, azaz Donnie nővérét alakítja.

Első nézésre sokaknak érthetetlen lehet a történet a maga kesze-kusza szálaival. Olyan se eleje, se vége filinget ad a filmnek hogy a kezdetbe megy vissza a vég. A film eleje tulajdonképpen az egésznek a kulcsa. Donnie Darkot éber halucinációk gyötrik, paranoid skizofréniával küzd, ennek tudja be pszichológusa, Dr. Lilian Thurman (Katherine Ross) Frank, az óriás nyúlnak öltözött ember megjelenését. Frank parancsára visz véghez különböző tetteket Donnie, ugyanakkor ő menti meg az életét is, azzal hogy a bizonyos legelső éjszakán kihívja a házból Donniet, és ezzel az üres szobájára zuhan az ismeretlen hajtómű, viszont hatalmas teher kerül így a vállára.

A történet egésze sok problémát és kérdést ölel fel, így a hit kérdését, az emberi hiszékenységét, de a legfontosabb, hogy lehetséges-e az időutazás. Roberta Sparrow (Patience Cleveland) ugyan nem sok szerepet kap, mégis kulcsfigurája az egésznek. A könyv, amit megírt, segíti Donniet eljutni a világvége és a tragédia bekövetkezésének megakadályozásához. Donnie végig Frank utasításait követi, úgy érzi tartozik ennyivel neki. Időközben beleszeret az új lányba, Gretchenbe (Jane Ross), akit a végén Frank megöl. Ennek fontos oka lehet, többek között, hogy Donnie biztosan visszamenjek az időben, hogy megmentse a lány életét, és ezzel a világot. Frank valószínűleg a jövőből jött, ő a kiválasztott, akinek helyre kell állítania a világ felborult egyensúlyát, és ezt csak egy áldozat árán tudja megoldani. Az áldozat a végén pedig maga Donnie lesz, aki a hajtómű lezuhanásának napján a szobájában marad és meghal.

Több kérdést felvet az alkotás. A történet csak egyszer játszódott le? Valójában mi a szerepe a különböző cselekedeteknek? Honnan jött a hajtómű? Mi lett volna, ha Mrs. Sparrow időben kapja meg a levelet? Ha Frank nem üti el Gretchent? ésatöbbi. Erre mindenki magának talál választ, ha megnézi.

Egyre több kritikus beszél pozitívan a filmről, Richard Kelly könyvet is írt róla, The Donnie Darko Book néven, ezen kívül rendezői változat is készült a filmből. Elvont filmek kedvelőinek ajánlott megnézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://blogpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr5618118686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

PECS-ENYÉMET MEGSÜTÖM. Pecsova erről-arról. Újraközlő és archiváló blog. Sellő a pecsétgyűrűn

süti beállítások módosítása